عفونت واژینال
عفونت واژینال یا اصطلاحا واژینیت ، در بین خانم ها بسیار متداول بوده و به جرأت می توان گفت اکثر خانم ها در طول زندگی خود حداقل یکبار با التهاب یا عفونت روبرو بوده اند.دکتر فرزانه حسینی اصل بهترین جراح و متخصص زنان در این رابطه توضیحاتی را بیان نموده اند. لازم به ذکر است که بعضی از بانوان در قیاس با دیگران ، به دلایلی که هنوز به تایید نرسیده ؛ بیشتر در معرض ابتلا به عارضه قرار دارند.
عوامل موثر در ابتلا به عفونت واژینال:
در ذیل به مهم ترین عللی که ریسک بروز عفونت را افزایش می دهند اشاره نموده ایم :
- بارداری
- دوش واژینال
- فعالیت متعدد جنسی
- دیابت کنترل نشده
- استفاده از داروهای ضدبارداری
- تغییرات هورمونی در پی یائسگی
- عفونت های ناشی از مقاربت جنسی
- پوشیدن لباس زیر مرطوب و تنگ
- مصرف برخی داروها از قبیل آنتی بیوتیک ها و استروئیدها
- استفاده از برخی محصولات بهداشتی در ناحیه واژن اعم از اسپری های واژینال و دئودورانت ها
نحوه تشخیص عفونت واژینال:
همانطور که می دانید عفونت های مربوط به واژن در صورت عدم درمان به موقع ممکن است مشکلات شدید و حادی را برای افراد به وجود آورد و سلامت بانوان را در خطر بیاندازد. به همین علت در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده مانند ترشحات غیر طبیعی واژن، تب شدید یا در صورت بارداری لازم است به سرعت به یک پزشک متخصص زنان مراجعه فرمایید.
پس از مراجعه ابتدا پزشک شرایط جسمانی و علائم شما را بررسی می کندو به طور مثال ممکن از شما در رابطه رنگ، غلظت، مقدار ترشحات و موارد این چنینی سوالاتی را مطرح کند. همچنین ممکن است درباره وضعیت تاهل شما و روابط جنسیتان سوالاتی را بپرسد.
بعد از پرسش و پاسخ در این رابطه پزشک معاینه لگن را نیز انجام می دهد. طی این بررسی، متخصص زنان ممکن است از ترشحات واژن نمونه های را جمع آوری کند. این نمونه ها برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارجاع داده می شوند، چرا که نتیجه این آزمایش می تواند به پزشک کمک کند که متوجه علت اصلی عفونت شود.
انواع عفونت واژينال :
- عفونت های باکتریایی : این نوع از عفونت ، سبب بروز ترشحاتی به رنگ سفید ، خاکستری یا زرد می شود و غالبا پس از رابطه جنسی مشاهده می گردد.
- عفونت های مخمر : عفونت های مخمر به طور معمول خارش ایجاد می کنند و در صورتی که با ترشح همراه باشند ، این ترشح به رنگ سفید بوده و بسیار پر حجم خواهد بود.
- تریکومونیازیس : این نوع عفونت ، خارش و بوی واژن را به دنبال دارد و رنگ آن زرد متمایل به سبز است و گاها ممکن است قرمز رنگ باشد.
علائم عفونت واژینال :
در ابتدا لازم به ذکر است که برخی از عفونت های واژن ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکنند. بنابراین ترشح از واژن ناشی از عفونت ، در برخی خانم ها می تواند بدون خارش و سوزش و یا هر یک از علائمی باشد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
توجه داشته باشید که تغییر در حجم و رنگ ترشحات واژن از بدیهی ترین علائم عفونت واژن محسوب می گردد ؛ اما این اختلال تنها به بروز این ترشحات ، محدود نشده و علائم دیگری نیز به همراه خواهد داشت. البته ناگفته نماند که علائم عفونت بسته به نوع عفونت ، متفاوت خواهد بود ؛ اما به طور کلی برخی از شایع ترین این علائم عبارتند از :
- بوی نامطبوع از واژن
- احساس درد در هنگام دفع ادرار
- احساس درد در حین مقاربت جنسی
- خونریزی خفیف واژینال یا لکه بینی
- احساس سوزش و خارش آزار دهنده در ناحیه واژن
درمان عفونت واژینال :
نوع عفونت در هر فردی می تواند متفاوت باشد ؛ از این رو با توجه به نوع عفونت ، نوع درمان نیز متفاوت خواهد بود. اگرچه عفونت های واژینال ، خطرات جدی به دنبال ندارند و سلامت فرد را تهدید نمی کنند ؛ اما توصیه می شود در صورت مواجهه با علائم آن حتما به جراح و متخصص زنان مراجعه فرمایید.
آیا می توان از عفونت واژینال جلوگیری کرد؟
در جواب باید بگوییم بله ، می توان از عفونت واژینال جلوگیری کرد و در ادامه ، به بررسی راه های موثر برای پیشگیری از این نوع عفونت ها می پردازیم.
رعایت بهداشت شخصی
یکی از مهم ترین عوامل در پیشگیری از عفونت های واژینال ، رعایت بهداشت شخصی است. شستشوی روزانه ناحیه تناسلی با آب و صابون ملایم می تواند از تجمع باکتری ها و قارچ ها جلوگیری کند. همچنین ، پس از شستشو باید ناحیه تناسلی را به خوبی خشک کنید تا محیط مناسبی برای رشد میکروب ها فراهم نشود.
استفاده از لباس های مناسب
پوشیدن لباس های نخی و گشاد به جای لباس های تنگ و ساخته شده از مواد مصنوعی می تواند به تهویه مناسب و کاهش رطوبت در ناحیه تناسلی کمک کند. رطوبت زیاد و عدم تهویه مناسب می تواند شرایط مناسبی برای رشد باکتری ها و قارچ ها فراهم کند. همچنین ، تعویض منظم لباس های زیر و اجتناب از استفاده طولانی مدت از لباس های خیس یا مرطوب ( مثلاً لباس های شنا ) نیز می تواند مفید باشد.
اجتناب از مواد تحریک کننده
استفاده از محصولات بهداشتی معطر مانند صابون ها ، دستمال های مرطوب و دئودورانت ها می تواند باعث تحریک ناحیه تناسلی و تغییر تعادل طبیعی باکتری ها در واژن شود. بهتر است از محصولات بدون عطر و مناسب برای ناحیه تناسلی استفاده کنید و از دوش واژینال نیز اجتناب کنید، زیرا این کار می تواند باکتری های مفید را از بین برده و خطر عفونت را افزایش دهد.
تقویت سیستم ایمنی
داشتن سیستم ایمنی قوی می تواند بدن را در برابر عفونت های مختلف مقاوم کند. تغذیه سالم، ورزش منظم، خواب کافی و کاهش استرس از جمله عواملی هستند که می توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. مصرف پروبیوتیک ها نیز می تواند تعادل باکتری های مفید در واژن را حفظ کرده و خطر عفونت را کاهش دهد.
مشاوره با پزشک
در صورت تجربه علائم عفونت واژینال یا داشتن سوالات و نگرانی ها ، مشاوره با پزشک می تواند کمک کننده باشد. پزشک می تواند با بررسی وضعیت سلامت شما ، توصیه های بهداشتی و درمانی مناسبی ارائه دهد. همچنین، در صورت نیاز به استفاده از داروهای خاص، پزشک می تواند راهنمایی های لازم را ارائه کند.