عمل ترمیم کف لگن
منظور از عمل ترمیم کف لگن ، یک روش جراحی جهت بهبود و تقویت لایه های ضعیف میانی مثانه و واژن می باشد ؛ پس از انجام این جراحی ، ورم و شلی واژن بهبود یافته و علاوه بر آن عملکرد مثانه نیز بهبود می یابد. جهت انجام این جراحی می توانید به دکتر فرزانه حسینی اصل جراح و متخصص زنان اهواز مراجعه نمایید.
کف لگن در واقع شامل گروهی از عضلات ، ماهیچه ها ، ربات ها و بافت هایی است که وظیفه آن ها نگهداری ، حفظ و پشتیبانی از اندام هایی مثل واژن و رحم ( در بانوان ) ، پروستات ( در آقایان ) ، مثانه و رکتوم می باشد.
عضلات کف لگن ، در مهار و کنترل مثانه و روده بزرگ موثر بوده و به روند زایمان کمک می کند و همچنین با انقباض ریتمیک هنگام ارگاسم نیز در کیفیت رابطه جنسی دخیل می باشد ؛ بنابراین حفظ سلامت و قدرت عضلات کف لگن بسیار اهمیت دارد و در موارد ضروری انجام عمل ترمیم کف لگن باید انجام شود.
مشکلات و اختلالات کف لگن
به طور کلی عدم توانایی عضلات کف لگن به جهت منبسط و منقبض شدن برای دفع ادرار و مدفوع را اختلال کف لگن می گویند. بیماری هایی که در پی این مشکل اتفاق می افتند به شرح زیر می باشد :
- بی اختیاری ادرار
- نیاز به دفع ادرار مکرر ( بیش فعالی مثانه )
- مشکل در نگهداری و تخلیه مدفوع
- پرولاپس های لگنی ( زمانی اتفاق می افتد که عضلات و بافت های لگن به علت تضعیف شدن قادر به نگهداری اندام هایی که تحت حمایت آن است نبوده و این بافت ها دچار افتادگی می شوند. افتادگی مثانه و رحم از انواع این عارضه می باشد. )
- فیستول ( بیماری است که طی آن یک راه ارتباطی غیر طبیعی بین دو اندام به وجود می آید مثلا چنانچه یک باز شدگی بین واژن و لوله هدایت کننده ادرار ایجاد شود موجب نشت ادرار از ناحیه واژن می گردد. )
علت ایجاد اختلالات کف لگن
در ادامه به مواردی که موجب ضرورت عمل ترمیم کف لگن اشاره می کنیم :
- فرسودگی و به وجود آمدن ضعف در عضلات به علت بالا رفتن سن
- زایمان های سخت و بارداری های چند قلویی
- یائسگی
- عوامل وراثتی و ژنتیکی
- وارد شدن ضربه به لگن
- بلند کردن اجسام سنگین به صورت مکرر
- جراحی های قبلی مثل هیسترکتومی
- یبوست مزمن و زور زدن های مداوم حین دفع
- چاقی مفرط
- و غیره
نکته قابل توجه این است که اختلالات کف لگن در بانوان رایج تر می باشد.
علائم اختلالات کف لگن
- یبوست و عدم تخلیه کامل روده و در پی آن به وجود آمدن مشکل بی اختیاری مدفوع
- عدم توانایی نگهداری ادرار یا مدفوع
- کاهش حس واژن به هنگام رابطه جنسی
- انزال زودرس
- ضعف و اختلال در ارگاسم
- نشت ادرار به هنگام خنده ، سرفه ، عطسه یا بلند کردن اشیاء سنگین
ترمیم عضلات کف لگن بعد از زایمان طبیعی
در صورتی که به تازگی زایمان طبیعی داشته اید ، ریسک بروز تغییرات قابل ملاحظه ای در عضلات کف لگن شما وجود دارد.
عضلات کف لگن ، موظفند از از ارگان های لگنی محافظت نموده و با ایجاد یک نوار مستحکم در اطراف رکتوم و پیشابراه از بروز بی اختیاری ادرار پیشگیری نمایند.
همچنین عضلات کف لگن ، به عنوان پایه بهبودی پس از زایمان نیز محسوب می شوند.
لذا توجه داشته باشید در صورتی که عضلات کف لگن ، تضعیف شده یا دچار کشیدگی شوند ؛ دیگر توانایی انجام صحیح وظایف خود را نخواهند داشت.
لازم به ذکر است که با داشتن عضلات کف لگن قوی ، امکان بازگشت سلامتی به بدن افزایش یافته و ریسک ابتلا به اختلالات و ناراحتی هایی ؛ اعم از بی اختیاری اردار و مدفوع ، درد لگن ، درد مقاربت جنسی و دیگر بیماری ها به حداقل ممکن خواهد رسید.
حال آن که طی زایمان به روش طبیعی ؛ عضلات کف لگن بیشترین میزان وزن را متحمل شده و در نتیجه ، پس از زایمان حدود 25 الی 35 درصد از استحکام خود را از دست می دهند.
از این رو بیش از نیمی از خانم هایی که زایمان طبیعی داشته اند ، تا ماه ها یا سال ها بعد از زایمان ؛ همواره با مشکلات ذیل مواجه خواهند بود :
- شلی ارگان های لگن
- مشکلات جنسی
- بی اختیاری ادرار
- بی اختیاری مقعد
- بی اختیاری باد روده
- نشت بی اختیار ادرار یا لکه های مدفوع
مراقبت های بعد از عمل ترمیم کف لگن
مراقبت های بعد از عمل ترمیم کف لگن برای بهبودی کامل و کاهش خطر عوارض مهم است. در ادامه ، به برخی از دستورالعمل های کلی که باید آن ها را دنبال کنید اشاره می کنیم :
در بیمارستان
در مورد میزان درد خود با پزشک یا پرستار خود صحبت کنید. آن ها داروهای مسکن را تجویز می کنند تا شما را راحت تر در محیط بیمارستان استراحت کنید. همچنین ممکن است یک سوند ادراری برای تخلیه مثانه در محل خود داشته باشید که این سوند معمولاً در عرض 1 تا 2 روز برداشته می شود. سعی کنید به تدریج خوردن مایعات و غذاهای نرم را شروع کنید و از بلند شدن و راه رفتن ترس نداشته باشید. به یاد داشته باشید که در مورد نحوه مراقبت از محل برش خود ، از پرستار و یا جراح خود سوال کنید.
در خانه
زمانی که به خانه رسیدید ، داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید.
محل برش را تمیز و خشک نگه دارید.
از پد های جاذب استفاده کنید تا از خونریزی یا ترشح محافظت کنید.
اکیدا از فعالیت های شدید مانند بلند کردن اجسام سنگین یا ورزش تا 6 هفته خودداری کنید.
سعی کنید رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
به طور مرتب برای ویزیت های بعدی با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
علائم هشدار دهنده ای که در صورت بروز و رفع نشدن آن ها بعد از مدتی کوتاه ، باید به پزشک و یا جراح خود مراجعه کنید :
داشتن تب و لرز – قرمزی ، تورم یا درد در محل برش – خونریزی یا ترشح شدید از محل برش – مشکل در دفع ادرار – درد شدید لگن یا شکم
نکات کلی که باید در نظر داشته باشید :
بهبودی کامل ممکن است چند ماه طول بکشد ، بنابر این صبور باشید و به بدن خود زمان بدهید تا بهبود یابد.
همچنین در صورت داشتن هر گونه سوال یا نگرانی با پزشک خود تماس بگیرید.
سخن آخر
از زایمان طبیعی می توان به عنوان اصلی ترین عامل بروز اختلال در عملکرد عضلات کف لگن یاد کرد. البته بر اساس مطالعات صورت گرفته ، باید اشاره داشت که ژنتیک نیز در پرولاپس عضلات لگن و بی اختیاری ادرار و مدفوع ؛ نقش موثری ایفاء می کند. بروز مشکل در این ناحیه ممکن است انجام عمل ترمیم کف لگن را ضروری کند.